YATALAK HASTALARDA İSTİRAHAT NASIL SAĞLANIR?
Yatak istirahati bedenin dinlenmesini sağladığı için bazı hastalıklarda oldukça yararlıdır. Ancak uzun süre yatağa bağımlı kalınması pek çok tehlikelere de neden olmaktadır.
Yatak istirahatın yararları
Ağrıyı azaltır
İyileşme ve yenilenmeyi sağlar
Konjesyonu ve ödemi azaltır
Organizmayı güçlendirir.
Hastayı Rahatlatıcı Pozisyonlar
Sırtüstü Yatma
Eğer hasta uzun zamandır sırtüstü yatıyorsa, hemşirenin özellikle dikkat etmesi gereken iki nokta vardır.
Bunlardan biri, ayakların duruş şeklidir. Sırtüstü yatan bir kişinin ayakları normal olarak aşağı doğru yöneliktir
Bütün bir gece dinlendikten sonra kalkıp yürümek isteyen bir kimse zorluk çekmez; yani ayakları bacakları ile dik açı meydana getirir. Fakat uzun süre yatan bir hastanın bacağının alt kısmındaki arka kaslar zamanla kasılır ve hasta iyileşip ayağa kalktığında yere düz olarak basmakta zorluk çeker.
Bu durumu önlemek için, hastanın ayaklarını bacakları ile dik açı meydana getirecek şekilde dayayabileceği ayak tahtaları sağlamak yararlıdır.
İkinci önemli nokta ise hastanın boynunu kontrol etmektir. Hasta çevresini daha iyi görebilmek için başının altına yastık koyar. Bu şekilde boyun öne doğru bükülür ve rahatsız eder. Hasta sonradan boynunu dik tutmakta zorluk çeker Bunu önlemek için sırtın yukarı kısmına ve omuzların altına yeterince destek koymak yararlıdır. Böylece boyun tamamen bükülmüş olur.
Yan Yatma
Yan yatma, sırtüstü yatan bir hastaya rahatlama verir.
Yalnız başına yan dönemeyen hasta hemşirenin yardımını
gerekser. Hasta bu pozisyondayken ayakları ve bacakları
dik açı oluşturur. Fakat hasta üstte kalan kol ve bacaktan
rahatsız olabilir. Hastayı yüzüstü çevirirken üstteki kol ve
bacak öne doğru kayar ve soluk alma zorluğu bile yaratır.
Hastanın bu pozisyonda rahat edebilmesi için şunlar yapılmalıdır: Hastanın başının ve boynunun altına bir yastık koyun. Üstteki kolu yastıkla destekleyin. Üstte ki bacağın altına da bir veya iki yastık yerleştirilmelidir.
Yüzüstü Yatma
yüzüstü yatırabilir ve bir süre böyle bırakabilir.
Hastanın ayaklarının aşağı veya yana sarkmaması için ayak bileklerinin altına yastık koymak gereklidir. Başını kolaylıkla çevirebilmek için, başının altına konacak ufak bir yastığa gereksinme duyar hasta. Genellikle hastanın kaburga kemiklerinin altına da bir yastık koymak yararlıdır
Bu pozisyon kalp hastalarına yararlıdır ve yemek yiyen
birisiyle konuşan veya bir şeyi izleyen hasta için uygundur.
Solunuma. bağırsakların çalışmasına yardım eder ve
idrara çıkmayı kolaylaştırır.
Eğer hasta tamamen güçsüz ise gayet iyi desteklenmelidir. Felçli bir hastanın omuz eklemlerinin kol ağırlığından rahatsız olmaması için, kollar yastık üzerine konmalıdır.
Eğer hasta ellerini hareket ettiremiyorsa, bilek ve parmak altlarına da destek koymak gerekir. Kısa bir zaman için bacakları yükseltmek normaldir; ancak bacaklar, arkadaki kasların kasılacağı dikkate alınarak, çoğu zaman düz tutulmalıdır.
Ayakların aşağıya doğru dönük olmasını önlemek için ayak desteklerine gerek duyulabilir. Kafanın fazla bükülmemesi için kullanılan yastık ufak olmalıdır.
Belkemiğinin düzgün olması için kalça uygun yükseklikte olmalıdır. Ellerin şişebileceği düşünülerek, eller kollardan daha yüksekte tutulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder