3 Kasım 2016 Perşembe

YATAĞA BAĞIMLI HASTANIN BAKIMI


Yatağa bağımlı hastanın bakımında 2 temel amaç vardır:  

• Normal yaşam aktivitelerinin sürdürülmesine yardımcı olmak
.
• Birey sağlığına kavuştuğu zaman yaşamını kısıtlayacak komplikasyonlardan
korumak, diğer bir deyişle hastayı rehabilitasyon sürecine hazırlamak.

Yatağa bağımlı hastalara verilecek bakımlar 2 grupta incelenebilir:

• Günlük yapılması gereken bakım ve işlemler; göz bakımı, ağız-kulak-burun
temizliği, perine bakımı, kısmi vücut temizliği, pasif egzersiz ve pozisyon
değişikliği, atel ve bandaj, masaj, postural drenaj, aspirasyon
ve trakeotomi bakımı, beslenme ve eliminasyonun sağlanması, yatak
çarşaflarının değişimi

• Haftalık yapılması gereken bakım ve işlemler; saç banyosu, vücut


HASTANIN GÜNLÜK GEREKSİNİMLERİ VE
HASTA BAKIMI

Hastalar için günlük gereksinimlerin yerine getirilmesi fiziksel ve algısal
(anlama) bozulmalar nedeni ile güçtür. Bu gereksinimler;



yatağa bağımlı hastalarda yapılması gerekenler ile ilgili görsel sonucu
  •  Beslenme
  •  Solunum
  •  Boşaltım
  •  İstirahat
  •  Hareket
  •  Banyo ve giyinme
  •  İletişim



BESLENME
  •  Hastanın oral(ağızdan) beslenmesi: öncelikle hastaya çiğneme ve yutma işlemine odaklanması için sessiz dikkati dağılmayacak bir ortamsağlanmal Hasta yatakta ya da iskemlede olabildiğince dik oturmalı. (60-90derecelik)
  •  Bakıcı hastanın kendisini görebileceği seviyede oturmalı.
  • Beslenme öncesi hastaya kullanıyorsa gözlük işitme ya da takma dişi takılmalı. Hasta beslenme anında başını geriye atabilir bu yüzden kaşık ya da çatal ağız seviyesinden yukarı tutulmamalı.
  •  Hastaya yiyecekler her defasında küçük lokmalar ve küçük porsiyonlar (1/2_1yemek kaşığı) halinde verilmeli.



yatağa bağımlı hastalarda yapılması gerekenler ile ilgili görsel sonucu






  •  Beslenme esnasında acele edilmemeli. Hastanın çiğneyip yuttuğundan emin olmadan yeni bir lokma verilmemeli. Bir öğünde çok fazla yemek yerine az ve sık beslenme tercih edilmeli.

yatağa bağımlı hastalarda besleme ile ilgili görsel sonucu



  •  Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar ya da yarı katı gıdalar tercih edilmeli ve gıdalar gerekirse ezilerek ya da püre halinde verilmeli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder